נס ציונה אוהבת חתולים
החתול הינה חיית המחמד השנייה בתפוצתה בישראל אחרי הכלב. בשונה מהכלב החתול אינו חי בלהקה ומקיים קשרים מעטים עם חתולים אחרים. החתולים משתייכים לשתי קבוצות עיקריות:
חתולים ביתיים: חתולים החיים בבית בלבד. חתולים ביתיים היוצאים גם להסתובב בחוץ מומלץ לסמן באמצעות קולר לצוואר שיכול להפתח במקרה והחתול נתפס בקולרו (בכדי למנוע חנק). לחתולי הבית לא קיימת חובת רישום ו/או סימון לפיכך קשה לאמוד את מספרם.
חתולי רחוב (חתולי קהילה): חתולים החיים בשטחים ציבוריים שם גם נולדו ובשל כך חשופים לסכנות רבות כגון דריסה מחלות זיהומיות הרעלות תמותת גורים ועוד. מספרם של חתולי הרחוב בישראל מוערך בלמעלה ממיליון.
בהיותם ציידים מעולים החתולים צדים חיות בר כגון ציפורים, מכרסמים, זוחלים וחרקים שונים, תוך פגיעה במגוון המינים ובמאזן האקולוגי.
הנחיות לטיפול בחתולים
תנאי החזקה נאותים
החתול מעדיף לעשות את צרכיו על חול -לחתול המוחזק בבית יש להכין ארגז עם חול ייעודי לצורך זה. מומלץ לפנות את הצואה מהחול לפחות אחת ליום ולהחליף את החול כל מספר ימים. יש למקם את הארגז במקום שקט ונגיש בבית במידה ומוחזקים בבית יותר מחתול אחד רצוי להציב יותר מארגז חול אחד.
הזנה
מומלץ להאכיל את החתול במזון יבש המתאים לחתולים ולדאוג לגישה למים טריים בכל עת. חשוב לדעת כי מזון כלבים אינו מתאים לחתולים ואינו מספק את כל הערכים התזונתיים של החתול.
עיקור - חיסון - השבה
עיריית נס ציונה פועלת לעיקור וסירוס חתולי הרחוב במטרה למנוע התרבותם באופן לא מבוקר . כל חתול/ה שעובר/ת את תהליך העיקור / סירוס מחוסן כנגד מחלת הכלבת ומסומן ע"י קיטום קצה אוזן שמאל על מנת שניתן יהיה לזהותם כחתולים מסורסים/מעוקרים ומחוסנים. למחרת התהליך הניתוחי, החתול מוחזר למקום ממנו נאסף. מידע נוסף על עיקור וסירוס חתולי רחוב כאן
האכלת חתולי רחוב
אין חוק האוסר על האכלת חתולי הרחוב אולם ישנם חוקי עזר האוסרים על האכלה תוך גרימת מפגע לפיכך האכלה צריכה להיעשות באופן שלא תגרום למפגע תברואי ולסכסוכי שכנים. חתולים עלולים להוות סיכון בריאותי לאוכלוסיה בעלת מערכת חיסונית חלשה, כזו הנמצאת בבתי חולים ומוסדות חינוך, ולפיכך חל איסור האכלה במקומות אלה. בשטחים ציבוריים ובשטח הבניין המשותף מומלץ לא להאכיל בכניסה אלא בפינה מרוחקת. כמו כן, יש להאכיל במזון יבש לחתולים המונח בקערות ולאסוף את הכלים ולנקות לאחר שהחתולים סיימו לאכול, ניתן להשאיר קערות עם מים נקיים.
גורי חתולים בשטח ציבורי
חתולה לאחר המלטה משאירה את הגורים למספר שעות ויוצאת לחפש מזון. גורי חתולים יונקים, ללא אימם, נוטים ליילל ומסיבה זו ניתן לחשוב שהם נמצאים במצוקה - אין לגעת בהם ו/או לאסוף אותם אלא להשאירם במקום- אימם תגיע.
טיפול בחתולי רחוב פצועים/חולים
השירות הוטרינרי בנס ציונה מעניק טיפול רפואי לחתולי רחוב כשהעיקרון המנחה הינו היכולת להשיב את החתול לחיי הרחוב תוך זמן סביר – עד שבוע ימים. מקרים מורכבים כגון שברים הדורשים ניתוח, מחלות כרוניות כגון כשל כליות, סכרת, קורונה, לא יטופלו בשל סבלו המתמשך של החתול. העלות הגבוהה, משך הטיפול/אשפוז הארוך, ואי היכולת להשיב את החתול לסביבתו הטבעית – במקרים אלו ע"פ שיקול דעתו של הוטרינר העירוני תבוצע המתת חסד.
מחלות נפוצות בחתולים
בכדי למנוע מחלות, בעלי חתולים מתבקשים לחסן את חתוליהם.
- חיסון מרובע מומלץ לחסן חתולים ביתיים כנגד 4 מחלות נפוצות:
חתלתלת - (פאנלאוןקופניה) המחלה הנפוצה ביותר בקרב חתולים , מחלה נגיפית הפוגעת במערכת העיכול בעיקר בחתולים צעירים ועלולה להסתיים במות.
קליצי וירוס, הרפס וירוס (רינוטרכאיטיס), חיידק הכלמידיה - גורמים למחלות בעיקר של דרכי הנשימה חלל הפה והעיניים השכיכות למחלות אלו עולה כאשר החתולים אינם מחוסנים מוחזקים בתנאי צפיפות ותנאי היגיינה ירודים.
- כלבת - במסגרת פעילות עיקור וסירוס חתולי רחוב, העירייה מחסנת בחיסון כלבת את חתולי הרחוב. כלבת זוהי מחלה וירלית המועברת בין יונקים ע"י נשיכה/שריטה, מקרי הכלבת בחתולים הינם נדירים ובישראל אין חובת חיסון, יחד עם זאת מומלץ לחסן בכלבת כל חתול אשר יוצא מביתו.
- פרעושים
הפרעוש הינו חרק קטן וקופצני בצבע שחור נמצא על יונקים שונים וניזון מדמם, לעיתים קשה להבחין בהם משום שנוטים להסתתר בבסיס השיער – בדרך כלל נראה סימני גירוד באזור בסיס הזנב וכן את צואת הפרעושים הנראית כמו גרגרים קטנטנים שחורים. הפרעוש משמש כגורם העברה של תולעי מעייים בחתולים וכלבים. בחתולים כמו בכלבים מומלץ לבצע טיפול מונע תקופתי במשך כל השנה כנגד פרעושים , יש לשים לב כי מדובר בתכשיר המיועד לחתולים (חלק מחומרי ההדברה לשימוש בבע"ח אחרים עלולים להיות קטלניים לחתולים).
- טפילים פנימיים
חלק גדול מתולעי המעיים המצויות בכלבים נמצאות גם בחתולים וחלקן גם מדבקות לאדם, בדגש על ילדים, לפיכך מומלץ לשמור על כללי היגיינה בסיסיים (שטיפת ידיים לאחר משחק ומגע , הימנעות מנישוק וכו'). קיים מגוון רחב של טפילים פנימיים הכולל חד תאיים, תולעים עגולות ושטוחות ועוד, לעתים ניתן להבחין בתולעים בצואה או בקיא.
תולעים שטוחות – מועברות על ידי הפרעוש. ניתן להבחין בהן לעיתים על גבי הצואה. נראות כמו סרטים קטנים לבנים ו/או גרגירי אורז.
תולעים עגולות – נראות כמו מקלות ספגטי ארוכים ועגולים. הסימנים לנגיעות הינם בעיות במערכת העיכול כגון שלשול הקאות, חוסר תיאבון, גירוד וגרירת אזור פי הטבעת על הרצפה – במקרים אלו מומלץ לקחת את החתול לבדיקה במרפאה וטרינרית.
טוקסופלזמה - בחתול נגוע (בדרך כלל חתולים צעירים וחתולים מדוכאים חיסונית) הטפיל נמצא במערכת העיכול ומופרש בצואה. הטפיל מדבק ליונקים אחרים, כולל לאדם, ועלול לגרום לתופעות עצביות והפלות בנשים הרות. לפיכך מומלץ לנשים הרות לא לנקות בעצמן את ארגז החול. יחד עם זאת סיכויי ההדבקה נמוכים ורוב מקרי ההדבקה נובעים מצריכת בשר שלא בושל דיו או מפירות וירקות לא שטופים כנדרש. בכל מקרה מומלץ לשמור על כללי היגיינה נאותים, שטיפת ידיים לאחר מגע עם החתול ולפני הארוחה.
- פטרת העור
הפטרייה העורית (ringworm) מופיעה כקרחת ו/או מספר קרחות על עור החתול ולעיתים כקשקשת ועשויה להיות מדבקת לאדם. לכן חשוב לשים לב לתופעות מסוג זה. בבני אדם תופיע לקות עורית עם אדמומיות שעשויה לגרד – הנגיעות ניתנת לטיפול והחלמה מלאה.
- שרטת החתול
גורם המחלה הינו חיידק (ברטונלה) הנמצא על ציפורני החתול ובחלל הפה ולפיכך יכול להיות מועבר לאדם ע"י שריטה נשיכה ו/או ליקוק של פצע. (פרעושי החתול מהווים את וקטור ההדבקה בחתול) ברוב המקרים יופיעו סימני נפיחות ואדמומיות באזור הנגוע ולעיתים רחוקות יותר יופיעו סימני חום עייפות וחוסר תיאבון. המחלה עשויה להיות קשה יותר באנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה.